Végre szigorúbb ítélet született orvhalászat miatt!

Az eddig tapasztalt bírói gyakorlat szerint Magyarországon az orvhalászatot meg lehetett úszni próbára bocsátással vagy pénzbírsággal. Pár hónapja azonban született egy szigorúbb ítélet. – jelent meg a pecaverzum.hu oldalán. 

Még tavaly júliusban történt az eset, amikor a Dunánál, a Lovadi rétnél két ácsi férfi úgynevezett nyakzóhálóval igyekezett minél több halat kiemelni a vízből. Mint azt Ivancsóné dr. Horváth Zsuzsanna, a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke a kisalfold.hu-nak elmondta, a két férfi összesen 19,86 kiló halat zsákmányolt, négy harcsát, valamint keszegeket.

Az ügyben a Komáromi Járásbíróság idén május 30-án hozta meg a büntetővégzést, melyben a két férfi ellen – orvhalászat és lopás vétsége miatt – 1 év 6 hónap szabadságvesztést szabott ki, a büntetés végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztve. Korábban hasonló ügyekben csak próbára bocsátás történt, illetve pénzbírságot szabtak ki.

„Sajnos, időről időre előfordulnak orvhalászelfogások, tavaly összesen hét esetben sikerült lefülelni a tetteseket. Természetesen tudatában vagyunk annak is, hogy jóval többen próbálkoznak. Minden eset a maga nemében különleges, mert rengeteg időbe kerül egy-egy orvhalászt, esetleg csoportot megfogni. Mindenhol más az eszköz, a módszer, nagy a terület, egyre óvatosabbak az elkövetők, de a sok apró mozaikból előbb-utóbb összeállnak a történetek, és talán lassan a büntetés is közelít oda – mint azt a korábban megírt 1,5–2 milliós összegek mutatják, illetve a mostani ítélet –, hogy elrettentő erőt jelentsen az elkövetőknek” – nyilatkozta Ivancsóné dr. Horváth Zsuzsanna.

Hozzátette: a halőri csoportjuk létszámát sikerült növelni, és az eszközellátottságunk is egyre jobb, köszönhetően a Mohosz pályázatainak.

„Emellett természetesen saját forrásból is folyamatosan fejlesztünk. Az egyre korszerűbb technika a szakmailag jól felkészült halőrökkel – még ha olykor sziszifuszi is a munka – mindig meghozza az eredményeket” – fogalmazott az ügyvezető elnök. – hívta fel a figyelmet a pecaverzum.hu.

 

(Forrás: pecaverzum.hu, Kép: police.hu- illusztráció)

 

Magyar Állatvédelem