Image default

Fantasztikus orvosi bravúr: egy 74 grammos papagáj combcsontját operálták meg a Vadmadárkórházban

Fantasztikus orvosi bravúr: egy 74 grammos papagáj combcsontját operálták meg a Vadmadárkórházban! A madár sérült 3 miliméteres csontüregbében a törést orvosi fémmel rögzítette Dr. Berkényi Tamás állatorvos. 

Korábban számtalanszor beszámoltunk róla, hogy évek óta hatalmas és fáradhatatlan munkával madarak tucatjait menti meg a Sukorói Vadmadárkórház lelkes csapata Dr. Berkényi Tamás vezetésével. Sérült, beteg szárnyasok százai épültek fel a gondos orvosi kezek között és nyerték vissza szabadságukat.

Néhány napja egy apró sün leszakadt lábát mentette meg Berkényi doki, most pedig ismét hatalmas orvosi csodát kellett tennie. Ezúttal egy zöldarcú-vörös farkú papagáj, combcsontját operálta meg, ami óriási szakmai kihívás volt, hiszen az apró papagáj mindössze 74 gramm-ot nyom!

„A műtét izgalma abban rejlett, hogy egészen be kellett hatolni a combizmok közé anélkül, hogy bármelyik eret is megsértsünk. A combcsont mélyen, az izmok között található, a madár esetében ez 2 centiméter hosszú és 3 milliméter vastag. Ezt kellett egy úgynevezett velőűrszeggel összefogatni. Pici túlzással, de ezt a beavatkozást leginkább az emberi csípőízületi műtétekhez lehet hasonlítani”

– mesélte a Blikknek Berkényi.

A kistestű madaraknál a műtét sikerességét nagyban befolyásolja annak időtartama. Minél kisebb egy állat, annál rövid ideig tudják úgy altatni, hogy egészségesen ébredjen – írták.

„A körülményeket tovább nehezítette, hogy egy hét telt el a törés és a műtét között. Emiatt a két törött csontvég becsúszott egymás mellé, ezzel rövidült is a csont hossza, majdnem a felére csökkent. Hogy össze tudjuk illeszteni a csontokat, az izmokat is nyújtani kellett. A madaraknak a repüléshez könnyű csontozatra van szüksége, így vékony drótokkal, belülről rögzítettük a törött részeket”

– magyarázta a doktor.

Azt, hogy valójában mi okozta a törést, azt a madár tulajdonosa sem tudta megmondani. Reggel elment otthonról, és mire hazaért, a papagáj már sántított. Mint közölték, szerencsére az összeillesztés tökéletesen sikerült, rendben van a madár keringése is, a lába meleg, sőt már támaszkodik is rá. A drótot 2 hónap múlva fogják eltávolítani a sérült testrészből.

Gratulálunk Dr. Berkényi Tamásnak, ez igazán remek munka volt!

(Forrás: Sukorói Vadmadárkórház, Blikk; Fotó: Horváth Hella)

Magyar Állatvédelem

Related posts

60 nap elzárás hét szamár haláláért!

erik_nasze

Nagy mennyiségű drogot szagolt ki a keresőkutya

erik_nasze

“Talán amire a legbüszkébb lehetek, hogy közös ügyünk lett az állatvédelem” – Ovádi Péter miniszteri biztos

peti_nasze