Image default

Hat hónap letöltendő a németjuhászt megkéselő állatkínzónak!

Hat hónap letöltendő a németjuhászt megkéselő állatkínzónak! Az állatnál a bántalmazás következtében artériás vérzés alakult ki, amely miatt a kutya szakszerű orvosi ellátás hiányában elpusztult volna.

A Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Bíróság 2023. október 4-én 6 hónap fogházbüntetésre ítélt egy férfit, akit állatkínzás vétségével vádolt az ügyészség – áll a bíróság közleményében.

Az ítélet szerint a vádlott a nála lévő késsel 2023. augusztus 8-án este Pesterzsébeten sétálva az egyik ház udvarán lévő kutyát a kerítésen keresztül többször fejen szúrta.

Az állatnál a bántalmazás következtében artériás vérzés alakult ki, amely miatt a kutya szakszerű orvosi ellátás hiányában elpusztult volna.

A gyorsított eljárásban bíróság elé állított férfi a vádban foglaltak szerinti bűnösségét ténybelileg elismerte. Meghallgatása során elmondta, hogy tettére saját magának sem tud magyarázatot adni, cselekedetét nagyon megbánta.

Az eb gazdájától bocsánatot kért és kifejezte abbéli szándékát, hogy az állatorvosi költségeket megtéríti.

A bíróság az ügyészi indítvánnyal egyezően állatkínzás vétségében mondta ki bűnösnek a férfit, akit 6 hónap letöltendő fogházbüntetésre és 1 év közügyektől eltiltásra ítélt.

A büntetés kiszabása során enyhítő körülménynek számított a ténybeli beismerés, a megbánás, a terhelt megromlott egészségi állapota, valamint az, hogy a férfi egy kiskorú gyermekről gondoskodik stb. Súlyosító körülmény volt azonban az elkövető büntetett előélete, továbbá a cselekmény kirívóan gátlástalan elkövetési módja.

Kiderült, hogy az elkövető aznap este egy másik kutyára is rátámadt, de azt nem sikerült megsebesítenie.

Az RTL Híradó szerint a tettes a bíróságon is beismerte a bűnösségét, de ott sem tudott magyarázatot adni a tettére.

Én nem ilyen ember vagyok. Szeretem az állatokat, nagyon sajnálom a történteket, és gyötrődök lelkileg.

– mondta, hozzátéve, nem volt részeg, csak nem vette be aznap a gyógyszereit, és rosszul volt. Elmondása szerint ezért szédelgett és járt bizonytalanul.

Az eljáró bíró szóbeli indokolásában felhívta a figyelmet arra, hogy a mai döntés a társadalom felé is üzenetet hordoz: „mire számíthat az, aki ilyen cselekményt követ el”. Bár ritkán szabnak ki végrehajtandó szabadságvesztést egy állat sérelmére elkövetett bűncselekmény miatt, azonban a bíróság megítélése szerint döntését a jelen eljárásban vizsgált cselekmény kirívó és gátlástalan elkövetési módja indokolja.

Az ügyész az ítéletet tudomásul vette, a vádlott és védője azonban enyhítésért jelentett be fellebbezést.

Az eljárás másodfokon a Fővárosi Törvényszéken folytatódik.

(Forrás: birosag.hu)

Related posts

Fantasztikus orvosi bravúr: egy 74 grammos papagáj combcsontját operálták meg a Vadmadárkórházban

erik_nasze

Menhelyi kiskutya tette boldoggá az özvegyasszony szomorú életét

erik_nasze

Megváltozott a kormányzat központi e-mail címe, melyre az állatvédelemmel kapcsolatos észrevételeket várják

erik_nasze