Image default

60 nap elzárás hét szamár haláláért!

60 nap elzárás hét szamár haláláért! Nagyon kevés, de legalább nem felfüggesztett, vagy próbára bocsátás az ítélet, mint az utóbbi napokban…

Elzárásra ítélte a Balassagyarmati Törvényszék azt a rétsági állatorvost, aki olyan rettenetes körülmények között tartotta haszonállatait, hogy azok nagy része lesoványodott, megbetegedett, sőt hét szamara el is pusztult.

A Balassagyarmati Törvényszék a járásbíróság ítéletét megváltoztatva – azt súlyosítva – a vádlottat 60 nap elzárásra ítélte állatkínzás bűntette miatt – közölte a Bíróság.

A korábban a Balassagyarmati Járásbíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott állattartóként elmulasztotta a megfelelő tartási körülmények biztosítását az általa tartott szamarakból, sertésekből és juhokból álló állatállomány vonatkozásában.

A rossz tartási körülmények miatt – fekvő és pihenőhely, kellő takarmány és víz, valamint állatorvosi ellátás hiányában – összesen 7 szamár pusztult el. Az elhullott tetemeket a vádlott az élő állatok között hagyta. Ezzel az állományt esetleges fertőzéseknek téve ki, továbbá a tetemek elhelyezésének jogszabályban előírt módjáról sem gondoskodott.

A Balassagyarmati Törvényszék a járásbíróság ítéletét megváltoztatta, és a vádlottal szemben kiszabott 312 óra közérdekű munka büntetést 60 nap elzárásra súlyosította.

A bíróság döntésével szemben további fellebbezésnek nincs helye.

Legutóbb már csak próbára bocsátást kapott az állatkínzó

Már nem is felfüggesztettet, hanem csak próbára bocsátást adott a bíró az állatkínzónak… Nehéz lesz így példát statuálni! – írtuk a napokban megdöbbenve.

A Tapolcai Járásbíróság – nem jogerősen – egy év hat hónapra próbára bocsátotta azt a 63 éves férfit, akivel szemben állatkínzás vétsége miatt folyik büntetőeljárás. Kötelezte továbbá a bíróság a vádlottat az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére – közölte a Veszprémi Törvényszék Sajtóosztálya.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a 63 éves, Veszprém vármegyei faluban élő vádlott tulajdonát képezte egy zsemle színű, 5 év körüli, keverék kutya. Az állatot a hátsó udvarán úgy tartotta, hogy

AZ EBET 2022. JÚNIUS 7-ÉT MEGELŐZŐEN KB. FÉL ÉVVEL, EGY 2 MÉTER HOSSZÚ, FORGÓVAL ELLÁTOTT LÁNCRA KÖTÖTTE KI.

Az ebet a vádlott a fenti időpontot megelőző egy hónapban nem engedte szabadon. Az udvaron az eb részére kutyaház is rendelkezésre állt, attól kb. 70 cm-re került leszúrásra a kutya láncának rögzítésére szolgáló, kb. 25 cm magas, 1 cm átmérőjű vasrúd.

A FÉM LÁNC EHHEZ FIXEN VOLT RÖGZÍTVE, ÍGY AZ EB AZT BE TUDTA TEKERNI.

2022. június 7-én a hatósági állatorvos és a nyomozó hatóság által tartott szemlén a lánc háromszor tekeredett fel a vasrúdra. A lánc hossza ekkor kb. már csak 50 cm volt. Annak rövidsége miatt az eb a kutyaházba bemenni nem tudott. Mivel a lánc szorosan a kutya nyaka köré volt rögzítve, így az eb nyakán a lánc a szőrt kikoptatta. A kutya bőre gyulladt, gennyes, szennyezett, roncsolt sebes, nedvedző állapotú volt.

AZ EB TARTÁSI HELYÉN NAGY MENNYISÉGŰ KUTYAÜRÜLÉK VOLT, ELEDELE NEM VOLT, VIZE KOSZOS, MELEG VOLT.

A vádlott azáltal, hogy a kutya tartási körülményeit nem megfelelően alakította ki, az ebet nem átmenetileg kötötte ki, hanem folyamatosan így tartotta, a megkötéshez használt eszköz hossza a 7 métert nem érte el, indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmazott, amely alkalmas volt arra, hogy az ebnek maradandó egészségkárosodást okozzon.

Az ítélettel szemben az ügyész jelentett be fellebbezést – a vádtól részben eltérő tényállás megállapítása miatt és a büntetés súlyosítása (felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabása) céljából. Az ítélet így nem emelkedett jogerőre; másodfokon a Veszprémi Törvényszék jár el.

(Forrás: birosag.hu)

Related posts

“Talán amire a legbüszkébb lehetek, hogy közös ügyünk lett az állatvédelem” – Ovádi Péter miniszteri biztos

peti_nasze

Tíz hónap felfüggesztettet kapott az állatkínzó

erik_nasze

Nagy mennyiségű drogot szagolt ki a keresőkutya

erik_nasze