Image default

“Talán amire a legbüszkébb lehetek, hogy közös ügyünk lett az állatvédelem” – Ovádi Péter miniszteri biztos

A mai napon foglalták össze az Állatorvostudományi Egyetem falai között azokat az eredményeket, melyeket sikerült elérni hazánkban az elmúlt másfél évben az állatvédelem területén. Az eddig megvalósított célokat egy kiadványban mutatja be Magyarország Kormánya.

Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott az esemény elején leszögezte, a kormányzat számára mindig is fontos szempont volt, hogy az emberek elmondhassák a véleményüket egy-egy társadalmi kérdésről.

„Kicsivel több mint 1 évvel ezelőtt, 2021 februárjában indítottuk el a Közös ügyünk az állatvédelem online párbeszédet és felmérést” – mondta Nyitrai Zsolt, hozzátéve, hogy a lakosság 13 fontos kérdésben mondhatta el a véleményét az állatvédelemmel kapcsolatban.

A párbeszédet óriási érdeklődés követte, egy hónap alatt közel 300 ezren töltötték ki.

Mint kiemelte Nyitrai Zsolt, hazánkban több mint 3 és fél millió kutyát tartanak a magyarok, gyakorlatilag minden második háztartásra jut egy eb. Ezen felül a társállatként tartott macskák száma eléri a 4 milliót is.

„Az állatbarátok mindig számíthatnak Magyarország Kormányára” – tette hozzá.

Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos beszédében hangsúlyozta, nagyon sok minden történt az elmúlt másfél évben az állatvédelem területén, egy mozgalmas időszakot tudhat maga mögött mindenki.

„A civil szervezetek erőn felül teljesítenek az állatvédelem területén, a kormányzatnak el kell ismerni a munkájukat” – mondta a miniszteri biztos, majd hozzátette, hogy már 67 állatvédelmi szervezetet támogattak.

A civil szervezetek támogatásán túl, a felelős állattartásra való nevelés fontos sarokpontja az állatvédelemnek. Ezen céllal indult a Gazdijogsi képzés, mely kurzust már több mint ezren végezték el.

„Arra különösen büszke vagyok, hogy a parlament egyhangúlag fogadta el ezt a törvényjavaslatunkat” – utalt Ovádi Péter beszédében azokra a jogszabálymódosításokra, melyeknek értelmében például a Büntető Törvénykövben már az állatkínzás minősített esetei is helyet kaptak.

A Magyar Falu programban 500 millió forintot különítettek el állatvédelmi célokra – ezzel 14000 kutya és macska ivartalanítását támogatták.

 Ovádi Péter kiemelte, a civil szervezetek támogatása mellett 450 millió forintot az ebrendészeti telepek korszerűsítésére szánnak, valamint 250 millió forinttal járulnak hozzá az Állatorvostudományi Egyetemen zajló kutatási és oktatási projektekhez.

“Talán amire a legbüszkébb lehetek, hogy közös ügyünk lett az állatvédelem” – mondta Ovádi Péter.

Dr. Vetter Szilvia, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának vezetője elmondta, március végéig szeretnék végigjárni az országot, hogy bemutathassák az elmúlt másfél év eredményeit az állatvédelem területén.

A 250 millió forintos kotmányzati támogatást a lakosság szemléletformálására, a felelős állattartás felhívására szeretnék szánni.

„Célunk a lakossági edukáció, különösképpen a fiatalabb korosztályt szeretnénk ezzel megcélozni” – mondta Vetter Szilvia.

Prof. Dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora kiemelte, a világ 3. legjobb állatorvos képző intézményei között szerepel a magyar egyetem.

„Az állatorvosoknak mindig szívügye volt az állatvédelem, erre esküsztek fel” – mutatott rá arra az egyetem rektora, hogy a szakemberek képzése igen lényeges eleme az állatvédelemnek.

Ezen célból indít az Állatorvostudományi Egyetem a Miskolci Egyetemmel közösen állatvédelmi szakjogász, illetve szakállatorvos-képzést. A rektor megemlítette, hogy az Állatvédelmi Kódexhez már 200 szervezet is csatlakozott.

„Én csak köszönetet tudok mondani, hogy a kormányzat az állatvédelmet ennyire a szívén viseli” – zárta beszédét Dr. Sótonyi Péter.

(Fotók: Facebook/Ovádi Péter)

Related posts

Kigyulladt házból mentettek meg kutyákat a hős tűzoltók

erik_nasze

Lovakat mentettek a tűzoltók

erik_nasze

Már listázzák az állatkínzókat – itt vannak az első reakciók

erik_nasze