Image default

6+1 DOLOG, AMIT A NÁSZ EGYESÜLET MŰKÖDÉSÉRŐL TUDNI ÉRDEMES

Az elmúlt napokban számos kérdés érkezett Egyesületünkhöz a működési formánkat, hatásköreinket és céljainkat illetően. Ezek mindegyikét pontosan megfogalmaztuk weboldalunkon, sajtótájékoztatóinkon, Facebook posztjainkban, fontosnak tartjuk azonban, hogy ezeket az alapvetéseket még egyszer rögzítsük.

  1. Mit értünk az állatrendőrség alatt? Az állatrendőrség, az állatvédelmi ellenőr, az állatvédelmi járőr a köznyelvben használt fogalmak, egyaránt érvényesek a San Antonio-ban működő, nem a hivatásos állomány tagjaiként dolgozó, kiemelkedő eredményeket elérő szervezetre és a Romániában, a rendőrség kötelékében működő egységre, amely ezidáig több-kevesebb sikerrel tudott egyáltalán elindulni az országban. De nem kell külföldig menni, hogy a fogalommal találkozzunk: Budapesten, a XIX. kerületben állatvédelmi járőrszolgálat működik, állatvédelmi járőrökkel, akik szintén nem tagjai a hivatásos állománynak, hatósági jogkörökkel nem rendelkeznek, hanem civilként, az önkormányzattal szoros együttműködésben végzi a tevékenységét. Sőt, több olyan alapítvány is működik Magyarországon, aki ellentétben NÁSZ-szal, a nevükben is használják az állatrendőrség szót, holott ők sem rendelkeznek hatósági jogkörökkel.

2. A NÁSZ Egyesület egy civil kezdeményezés, amely szervezeti struktúráját és működési céljait tekintve azért sorolható az állatrendőrség gyűjtőfogalom alá, mert célja többek között az állatvédelmi jogszabályok betartatása, az állatjólét növelése, a lakossági edukáció előmozdítása úgy, hogy közben mind a hatóságokkal, mind pedig más állatvédelmi szervezetekkel együttműködik.

3. A NÁSZ Egyesület működési struktúrájának kialakítása során több alkalommal is egyeztetett nemzetközi szervezetekkel, olyanokkal is, amelyek hatósági kötelékek között végzik tevékenységüket és olyanokkal is, akik civil szervezetként töltik be azt a feladatukat, amik a köznyelvben állatrendőrségi, állatvédelmi ellenőri, vagy állatvédelmi járőri funkciókként lehet megfogalmazni.

4. A NÁSZ Egyesület jelenleg hatósági hatáskörrel nem rendelkezik, működésünk során azonban folyamatosan együtt kívánunk működni a hatósági szereplőkkel, jegyzőkkel, állatorvosokkal, szakemberekkel. Egyértelmű célunk – ahogyan azt több alkalommal is hangsúlyoztuk -, hogy országos lefedettséget érjünk el és kiharcoljuk azt, hogy az állatvédelem megkerülhetetlen szereplőiként a későbbiekben hatáskörökkel is felvértezve léphessünk majd fel az állatkínzók ellen.

5. A NÁSZ Egyesület működése során olyan feladatokat is ellát, amelyeket az állatvédő szervezetek csupán szűk köre vállal fel, így azokban az esetekben, amikor az állatkínzást tapasztaló nem mer feljelentést tenni, mi intézkedünk, feljelentést teszünk, jogi segítséget nyújtunk, hatósági tanúként veszünk részt a nyomozásban, tanúként jelenünk meg a bírósági tárgyalásokon.

6. A NÁSZ Egyesület működése során folyamatosan képzi majd a kötelékébe tartozó önkénteseket, állatvédelmi ellenőröket. Különbözünk a legtöbb állatvédelmi szervezettől abban, hogy saját oktatási rendszert dolgozunk ki, a NÁSZ Egyesület tagjainak ezeken kötelező jelleggel részt kell venniük. A képzés során jogi ismeretekre, állat-elsősegéllyel kapcsolatos ismeretekre is szert tesznek, munkájuk során szigorúan meghatározott mentési protokoll szerint dolgoznak majd. Folyamatosan támogatni fogjuk munkatársaink, önkénteseink mentális egészségének megőrzését szakértők bevonásával, hiszen tudjuk, hogy az a misszió, amit felvállalnak rendkívül megterhelő.

+1 A hazai állatvédelem szereplőinek munkáját ahogy eddig is, ezután is elismerjük, számos alkalommal szorgalmaztuk az állami támogatásukat, elismertségük növelését, hiszen tudjuk, hogy ember feletti munkát látnak el. A Nemzeti Állatvédelmi Szolgálattól nem kell féltenie senkinek sem az SZJA 1%-át, az anyai támogatásaikat, nem szeretnénk ellehetetleníteni más szervezetek munkáját, sőt, együttműködések sorával épphogy támogatni kívánjuk azt. A NÁSZ Egyesület nem szeretne részt venni az állatvédelmi szervezetek közötti csatározásokban, csak tenni szeretné a dolgát, azt, amiért létrejött: valódi változást elérni a hazai állatvédelemben.

Ahogy a fentiek alapján is jól látszik, a Nemzeti Állatvédelmi Szolgálat egy olyan komplex működési rendszert dolgozott ki a nemzetközi minták alapján, amely példa nélküli Magyarországon. Hisszük, hogy a hazai állatvédelem megújulásához szükség van a jó példák adaptálására, amely az állatrendőrség gyűjtőfogalom alá tartozó szervezet regionális, majd országos működtetésében tud testet ölteni. A csatlakozni vágyó civileket, civil szervezeteket szeretettel várjuk, az állatvédelem minden szereplőjének pedig eredményes munkát kívánunk.

Related posts

Különleges állatrendőrséget hozunk létre

peti_nasze

Ovádi Péter: Európa élmezőnyébe szeretnénk tartozni az állatvédelem területén is

peti_nasze

Megváltozott a kormányzat központi e-mail címe, melyre az állatvédelemmel kapcsolatos észrevételeket várják

erik_nasze