Image default

Fokozott figyelemmel az utakon: elkezdődött az őznász!

A Magyar Állatvédelem hírportál hívta fel a figyelmet, hogy elkezdődött az őzek párosodási időszaka, ezért minden autósnak fokozott figyelemmel kell közlekednie az utakon. Ilyenkor az állatok nem vagy kevésbé törődve a veszéllyel jelentősen többet is mozognak, mint máskor. Emiatt a közutakon is sűrűbben jelenhetnek meg, akár nappal is, ami fokozott figyelmet igényel az autósoktól, főként a táblával jelzett helyeken. – írja bejegyzésében a Délmagyar.  

A hírportálnak nyilatkozó Gémes György, az Országos Magyar Vadászkamara Csongrád-Csanád megyei Területi Szervezetének elnöke elmondta, hogy ilyenkor a hormonok dolgoznak az állatokban, és nem számít semmi, szinte csukott szemmel vágnak neki az útnak. Éppen ezért ez az időszak különös figyelmet követel meg az autósoktól, mert ilyenkor ezek az állatok sokkal többet mozognak, mint az év más időszakaiban, közutakon is gyakrabban jelenhetnek meg, ami jelentősen fokozza a balesetveszélyt.

Fontos megjegyezni, hogy az Országos Vadászati Védegylet hazánk őzállományát tetemes, több mint 374 ezer egyedre becsüli. Párzás idején – amelyet a vadásznyelv üzekedésnek hív – az egymást kergető állatok aktívabbak, figyelmetlenebbek, akár fényes nappal is kiszaladhatnak az útra. Nem véletlen, hogy a csaknem 6500 nagyvadelütésből több mint 5000 esetben őzet gázolnak el, jelentős részüket pontosan ebben az időszakban.

Gémes László hangsúlyozta, hogy a balesetek egy része megelőzhető, ha az autósok óvatosak. Ilyenkor szerinte célszerű az úttest közepe felé húzódva vezetni, és távolabb is nézni, mert így könnyebben észrevehetjük az úttest mellett álló vadakat. A rosszul belátható útszakaszokon, illetve rossz látási viszonyok mellett mindenképpen érdemes lassítani, és ha azt látjuk, hogy őz szaladt át előttük, mindenképp számítsanak rá, hogy másik is követi.

A megyei elnök arra is figyelmeztetett, hogy a vadak elütése közúti balesetnek minősül, így ilyenkor is mindenképpen rendőrt kell hívni. A jelenlegi jogi szabályozás szerint a biztosító csak abban az esetben köteles a vadgázolásból adódó károk megtérítésére, amennyiben vadveszélyt jelző táblával ellátott útszakaszon történt a baleset. – adta tájékoztatásul a Délmagyar.

(Forrás: Magyar Állatvédelem híroldal, Délmagyar, Kép: Országos Magyar Vadászati Védegylet)

NASZE

Related posts

Döbbenetes pofátlanság: adománygyűjtő dobozt loptak a plázában!

erik_nasze

Végre szigorúbb ítélet született orvhalászat miatt!

erik_nasze

Fantasztikus orvosi bravúr: egy 74 grammos papagáj combcsontját operálták meg a Vadmadárkórházban

erik_nasze