Image default

Példamutató hozzáállás: Százszámra mentették a védett halakat a halőrök a kiszáradt patakból

Sajnos, az extrém meleggel járó aszályos időjárás a hazai vizeinket is katasztrofálisan érinti. Az utóbbi napokban szinte egymást érik a rossz hírek nagy vizeink vízállásának jelentős csökkenéséről, kisebb tavaink, folyó vizeink jelentős apadásáról, részleges kiszáradásáról. Ebben a nehéz helyzetben mutattak követendő példát az Észak-Magyarországi Horgász Egyesület halőrei.  
Az egyesület munkatársai közösségi oldalukon hívták fel a figyelmet, hogy az országot sújtó aszályos idő az ÉMHE vizeit sem kíméli. „Az extrém alacsony vízállásnak köszönhetően a kisebb patakok, vízfolyások kiszáradás veszélyének vannak kitéve.
A Bársonyos-patak a Hernád-folyóból ered, ahonnan az utóbbi hetekben szinte semmilyen vízutánpótlás nem érkezett. Így történhetett meg, hogy kiszáradt a patak. Halőreink 2022. július 5. és 6. napján halmentést végeztek a Bársonyos-patak kiszáradt medrében. A visszamaradt gödrökből mintegy 40-45 kg halat sikerült összegyűjteni és elszállítani a Hernád-folyóba. A felmelegedett, iszapos gödrökben nagyrészt védett halak egyedeit találtuk.” – írták Facebook oldalukon.
Az összegyűjtött halak között számos szivárványos ökle, csík- és küllőfajok, fejes domolykók, csukák, bodorkák, küszök és egyéb keszegfélék voltak, de a mentés során 300-400 db kecskebéka egyede is begyűjtésre került. A halakat végül a halőrök sikeresen visszahelyezték a Hernád-folyóba.
(Forrás: Észak-Magyarországi Horgász Egyesület Facebook oldala)
Nemzeti Állatvédelmi Szolgálat

Related posts

Szintet lépünk az állatvédelemben – Varga Judit igazságügyi miniszter

peti_nasze

Egyetlen petíció aláírásával eltörölted a prémtenyésztést az egész Európai Unióban

erik_nasze

60 nap elzárás hét szamár haláláért!

erik_nasze