Image default

Letöltendőt kapott a kölyökkutya gyilkosa!

De ne örüljünk nagyon, ez még nem jogerős ítélet. A Berettyóújfalui Járásbíróság 2022. október 10-én hirdetett ítéletet annak a vádlottnak az ügyében, aki végzetesen bántalmazott egy kutyáját egy hajdú-bihari településen.

A bíróság bűnösnek mondta ki a férfit állatkínzás bűntettében, ezért őt

1 év 2 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésbüntetésre ítélte

és 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Az ítélet szerint a vádlott 2021. november 21-én 17 óra 30 perc körül otthonában egy körülbelül két és fél hónapos keverék kutyát kézzel fejen csapott, majd kidobta az ebet az udvarra. A férfi ezután az állatot indokolatlanul tovább bántalmazta és nagy erővel hasba is rúgta. A kutya hátsó két lábát ezután a vádlott megfogta, felemelte és az ebet a betonjárdához vágta.

A vádlott cselekménye miatt a négylábú olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy

a bántalmazást követően egy óra múlva elpusztult.

Az eljárás során megállapítást nyert, hogy a férfi az állatnak az átlagosat lényegesen meghaladó, különös szenvedést okozott.  A vádlott a bírósági tárgyaláson elismerte a tettét, elmondása szerint azért rúgta agyon a szomszéd kutyát, mert idegesítette, hogy az állat férges, bejárt a házba és odament a gyerekhez.

A bíró az ítélet szóbeli indokolása során súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott

a többszörös visszaesői minőségét megalapozó elítélésein túl is többszörösen büntetett előéletű.

Ugyanakkor enyhítő körülményként értékelte, hogy a férfi beismerte a bűncselekmény elkövetését. A bíró hangsúlyozta, hogy a férfi embertelen, állatias cselekedete nem elfogadható semmilyen formában. Amennyiben zavarta a szomszéd kutyájának az egészségügyi állapota akkor elvihette volna állatorvoshoz a féregtelenítés miatt.

A Berettyóújfalui Járásbíróság ítélete nem jogerős, a döntést az ügyészség tudomásul vette, míg a vádlott enyhítésért jelentett be fellebbezést. Az ügy a Debreceni Törvényszéken folytatódik.

(Forrás: Magyar Állatvédelem, Kép: Getty Images)

Related posts

Kerítéshez kötötte és otthagyta kutyáját egy szombathelyi nő

erik_nasze

Felfüggesztettet kér az ügyészség a kecskéjét egy husánggal elverő állatkínzóra

erik_nasze

Ovádi Péter: Európa élmezőnyébe szeretnénk tartozni az állatvédelem területén is

peti_nasze